2010-01-06

tre kungar

Så, egentligen vet vi nästan ingenting om det här som hände. Om det hände, men det kan vi väl för enkelhetens skull utgå ifrån i alla fall.

En surpuppa på någon blogg jag läser hävdade att Jesus var ett år gammal när de vise männen kom fram, men det struntar jag i. För övrigt förstår jag inte, i så fall, varför Maria och Josef skulle hänga i Betlehem i ett år. Matteus, den ende av evangelisterna som skriver om det här, säger att stjärnan hade varit synlig i ungefär två år, men det finns väl inget som säger att den inte kan ha tänts ett tag innan Jesus föddes, eller?

Andra saker vi inte vet ett dyft om är varifrån de vise männen kom, hur många de var, om huset som lilla familjen Josefsson ska ha bott i var förbundet med stallet osv osv. Hur vi fått för oss att det skulle varit tre kungar som kom ridande (och på vad för slags riddjur de i så fall red), vilka namn de bar och hur det kommer sig att en av dem i våra krubbor är afrikan, allt det där har ingenting med Bibelns berättelse att göra överhuvudtaget. Inte heller att vi firar det här på Trettondagen är särskilt självklart, det står absolut ingenting om när de vise männen kom fram. Och visa förresten. De lär ju ha varit astrologer, hur mycket gillar vi stjärntecken i våra kyrkor egentligen?

Men spelar det roll?

Lite kanske. Det är väl bra att ha koll på hur mycket legender som byggs runt bibelberättelserna. Det här är ett bra exempel, kanske mer extremt än många andra eftersom krubborna i våra hem och kyrkor så tydligt bär legenderna vidare.

Men. Vi älskar ju den här legenden. Jag har alltid varit oerhört förtjust i de vise männen. Tanken på hur representanter från folk när och fjärran reser till Betlehem för att till sin oerhörda förvåning finna kungen i en krubba är så tilltalande. Alla är välkomna till krubban. Oavsett varifrån du kommer, oavsett hur du ser ut, är du välkommen att tillsammans med oss andra böja knä framför ett nyfött barn. Och så blir legender god teologi.

Kristus själv är inte en legend. Hans strålglans drog människor till sig. Så även idag, från öster och väster, nord och syd. Visa människor och dårar. Kvinnor och män, barn och gamla, fattiga och rika, sjuka och friska. Alla är välkomna till krubban.

3 kommentarer:

kristina sa...

Hej! Jag har just hittat din fantastiska välskrivna och intressanta blogg! Jag är prästkandidat och funderar förstås på just sådant som du skriver om. Har en blogg som inte alls är lika genomarbetad eller kontinuerligt skött, och en hemsida. www.kristinagrahn.se
ta-av-dig-skorna.se

Hälsningar Kristina

Maria sa...

Kontinuerligt skött...*ler* Nåja, inte som den var, men inte helt ignorerad ändå.
Tack för berömmet! Lycka till med studierna.

Anonym sa...

Hej, har just läst din kommentar om tre kungar. Det råder lite olika uppfattningar om vilka de var och när de kom till Betlehem.
När de så kallade tre vise männen kom på besök, bodde Jesus och hans föräldrar inte längre i ett stall. Det hade gått en tid, och familjen bodde nu i ett hus. Det är intressant att lägga märke till denna detalj i Matteus 2:1, 11. Därför gav Herodes befallning om att pojkar skulle dödas som var två år och därunder. De astrologer som kom på besök — hur många de än var — tillbad inte den sanne Guden. I bibelöversättningen La Nueva Biblia Latinoamérica (1989 års upplaga) kan man i en fotnot läsa: ”Astrologerna var inte kungar, utan spåmän och präster i en hednisk religion.” De hade kommit på grund av det de kände till genom stjärnorna som de dyrkade. Hade Gud velat vägleda dem till det lilla barnet, skulle de ha blivit ledda till den exakta platsen utan att först behöva bege sig till Jerusalem och till Herodes palats. Senare ingrep Gud för att få dem att ta en annan väg för att barnet skulle skyddas.