2010-07-15

Ingen rök utan eld

Jag har en mycket besvärlig näsa. Den blir snuvig och rinnig av ingen anledning alls, och av vilken anledning som helst. Det är, som ni säkert förstår, rätt besvärligt ibland.
Två säkert är mer bensäkra igångsättare än andra: ett slag på näsan eller cigarettrök.
Långsamt har till och med min dotter lärt sig att mammas näsa är oberörbar. En lite för entusiastisk näsgnugg resulterar omedelbart i häftiga nysningar. Som inte upphör förrän ett dygn senare. Inte konstanta nysningar, utan tre-fyra i taget var femte minut. Det kanske låter komiskt, det har skrattats en del åt mina nysningar och snytningar, men tro mig, det är all annat än kul.
Nå. Slag går i allmänhet att undvika, men cigarettrök är totalt hopplöst.
Kära rökande vänner. Jag vet att många av er känner er förföljda. Men ni kan välja när ni tänder cigaretten. Står ni på en busshållplats, snälla gå iväg en bit. Står ni i bankomatkön, snälla vänta tills ni är klara. Er njutning förstör, med lite otur, hela min dag.
Jag hurrade när rökförbudet på restaurangerna infördes. Men det har också inneburit att jag aldrig kan sitta på uteserveringar mer. Busshållplatser är ofta en ren pina. Och nästan det allra tristaste är att rökare i allmänhet (naturligtvis gäller detta inte just dig) blir störtsura så fort jag ber dem gå lite åt sidan. Uppenbarligen är det deras rättighet att röka oavsett sällskap eller vilka konsekvenser deras njutning får för andra. Och vet ni? Det blir bara värre. Det går inte att gå på stan utan att passera igenom dussintals rökmoln. Det röks mer här än i något land jag rest till de senaste åren.

Så snälla rökande vän. Tänk på var du tänder din cigarett. Personen bakom dig kanske är jag, eller ännu värre, en astmatiker eller en annan person med andningssvårigheter. Din cigg förstör så mycket mer än bara dina lungor.

3 kommentarer:

Charlotte sa...

Jag lider med dig, upplever det samma som dig frånsett att röken ger mig huvudvärk. Att rökare tror att de har rätt att förpesta andras tillvaro har alltid förundrat mig... jag brukar tänka som så om de själva skulle bli så glada om jag hade något för mig som gav den huvudvärk för en hel dag. Men kanske är det så att de har all rätt i världen eftersom de har så dåligt samvete för att just de röker och inte vi. Hittade till dig för ett tag sedan, tycker du skriver bra och tankfullt så jag tittar in mellan varven.

Anonym sa...

Jag gillar lukten av rök, lugnet hos en rökare...... Inte för att jag kan plocka upp en cigg själv i räddsla över att fastna i begäret igen.....

Men jag smygnjuter av andras begär....

Petter

Anonym sa...

Jag håller med dig helt och fullt, men jag känner på exakt samma sätt för kyrkklockor. Varför tror kristna att de har rätt att förpesta andras tillvaro?