2010-03-08

ett kärleksbrev till skånetrafiken...

...skulle jag vilja skriva. Men Skånetrafiken är svår att älska.
Varför? För att...

...det aldrig någonsin går att lita på att bussarna kommer i tid. Faktum är att när det händer är det en positiv överraskning. Här om veckan var 4:an 45 minuter försenad. 45! Och då var det inte ens snöstorm.

...betalningssystemet är vansinnigt. Jag förstår att det är obehagligt att hantera kontanter eftersom det finns en massa idioter som gärna stjäl dem, men nog måste det finnas en bättre lösning än att ta bort kontantmöjligheten på helger och kvällar? Vad ska turisterna göra? När dessutom serviceställena på Gustav Adolfs torg och Södervärn är stängda på söndagar blir det extra idiotiskt. Lösningen att man kan köpa extrakort på 7-11 mfl är miljömässigt urbota korkad.

...Malmös busschafförer är legendariskt otrevliga. Jag kan tänka mig att de möter en och annan otrevlig resenär också, men faktum är att det är ett serviceyrke. Seeeeeerviiiiice. Sug på det ordet. Det innebär inte att argumentera i flera minuter med en resenär om hon tryckte på stoppknappen eller inte. För övrigt gjorde hon det.

...bussarna så ofta är trasiga. Ibland kan inte bakdörrarna stängas, det är mer regel än undantag att stoppknapparna inte funkar, ofta behöver man inte betala eftersom automaterna inte fungerar. Detta hänger säkert ihop med såväl punkt 1 och 3.

Så, kära Skånetrafiken. Jag gillar kollektivtrafik. Jag tycker att alla borde åka kollektivt, men som det sköts just nu kan jag inte med bästa vilja i världen rekommendera någon att kliva på Malmös bussar. Gör om. Gör bättre.

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Ah, outtömligt ämne. De nya jojo-automaterna är lite skojiga. Men man måste skilja noga mellan kommandona "nästa" och "fortsätt", märkte jag häromdagen. Annars kan man knappa sig blå.

Cecilia N sa...

På lokalbussarna i Umeå kan man betala med vanliga bankkontokortet. Och med sms.

Maria sa...

Cecilia: Jamen, det vanliga kortet skulle ju vara enkelt att införa här också! Det finns en mobiltjänst, men den är, ärligt talat, rätt så krånglig och fungerar dessutom inte för i-phones (som väl snart hälften av alla svenskar har).

Vonkis sa...

Låter som att Skånerafiken är släkt med Östötatrafiken...