2010-05-30

om treenigheten...

...talade jag lite grann, och om kallelse, och om att vara den man är. Och naturligtvis om Jesus. Här är predikan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Jag läste under rubriken Om treenighet att du nämnde vikten av att förkunna.
Håller helt med dig att de kristna är kallade att bli apostlar, att gå ut och förkunna. Att de kristna inte bara tar emot utan också ska ge ut. När du skriver ”Den Gud som kallar sig ´Jag är´” så gissar jag att du syftar på 2 Mos.3 när Mose skulle gå till Farao. Det har forskats mycket om Guds namn och dess betydelse. Jag skulle gärna vilja höra din åsikt om det här ämnet, om du håller med eller har en annan uppfattning. Jag läste nyligen att betydelsen av de fyra bokstäverna JHWH (tetragrammet), som förekommer bortåt 7 000 gånger i bibeln, inte bara betyder ”Jag är”. Så här stod det:

The divine name comes from the verb 'ha-jah' or 'to become' in a causative form. It is written in the imperfect state and in the first-person singular. Therefore it means 'I cause to become'.
J.B. Rotherham gave a good explanation in his translation: "I Will Become whatsoever I please".

Guds namn kan man därför säga står som en garanti för att han kommer att bli vad han än behöver bli för att genomföra sina avsikter. (Jesaja 55:8–11) När Gud ger ett löfte kan vi lita på det och planera våra liv efter det.
Jag tycker att namnet JHWH (Jahve eller Jehova) får ett annat djup när jag tänker på ovanstående innebörd av namnet. Vad tycker du?

Enligt Helge Åkesons översättning står det i 2 Mos.3:15:
Och Gud sade vidare till Mose: ”Så skall du säga till Israels barn: Jehová, edra fäders Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud och Jakobs Gud, har sänt mig till eder. Detta är mitt namn i tidsåldern, så skall jag nämnas från tidevarv till tidevarv.
Och i Psalm 83:19 från samma översättning:
Låt dem veta, att du är, att ditt namn, Jehová, är särskilt för dig, den Högste över hela jorden.

Annan intressant info om Guds namn finns här:
http://www.gudsnamnet.se/
http://lrk.lsh.se/default.asp?id=4891&ptid=&refid=4891&filename=&xmlfilename=