2009-11-21

känner mig en smula rabiat

Jag plockade upp senaste exemplaret av Svensk Kyrkotidning, och gluttade, vanan trogen, på sista sidan där tjänster och förordnanden utannonseras. Inte för att jag är på jakt efter ett nytt, jag kunde inte jobba i en bättre församling, utan av nyfikenhet.
Jag skummade igenom de olika stiften, och hoppade till när jag kom till Visby/Utlandskyrkan. Åtta förordnanden i utlandskyrkan meddelades, alla utom en kyrkoherde eller chefstjänster. Och samtliga tillsatta med män.

Ok, det kan vara ett sammanträffande. Jag vet att det finns kvinnliga präster i SKUT-tjänst.
Och det kan vara så att dessa åtta verkligen är de absolut mest lämpade och meriterade av de som sökt.
Men nog ser det rätt illa ut? Jag har alltid ryckt på axlarna åt rykten om att utlandskyrkan ska föredra manliga präster, men uppställningar som denna gör det rätt svårt att bortse från dem.

Och även om det nu skulle vara så att det finns flest män med utlandserfarenhet, och att den meriten överväger alla andra, frågar jag mig hur det någonsin ska ändras om det blir så här. Är de i utlandskyrkan intresserade av jämställdhet? Är de intresserade av att män och kvinnor ska ha lika stora chanser? Eller är det så att man föredrar en man, och i så fall vore det intressant att höra hur man resonerar då.

4 kommentarer:

Söderstories sa...

Ja, onekligen är det väl så att utlandsförsamlingarna fortfarande har en ganska så konservativ syn på hur prästen och prästfamiljen ser ut. Kanske har att göra med att många i kyrkoråden inte bott i Sverige sen sextitalet. Och visst är det tråkigt. Hoppas så smått eller stort på att kunna vara med och förändra (förbättra) den bilden i framtiden...SKUT gör ju ett fantastiskt viktigt jobb världen över.

Maria sa...

Ja, visst kan det ha att göra med de konservativa kyrkoråden. Men nog har SKUT här i Sverige ett och annat att säga till om vad gäller vilka som kallas på intervju också, inte sant?
Nåja, förändringsarbete låter bra! Det är ju viktigt, utlandsarbetet, det är synd om en massa bra präster (och andra) blir förbisedda "bara" pga av kön och familjesituation.

Wisti sa...

Kyrkoherdetjänsten i Wien är just tillsatt med en oerhört kompetent kvinna!

Maria sa...

Wisti: Ja, det händer ju då och då, tack och lov. Paris har ju också en kvinna. Men det är väl kanske just med tanke på att det finns många kompetenta kvinnor som en uppställning som den i SKT gör mig beklämd.