2009-11-27

vi är lite mer verkliga än dom

Igår var jag på präst- och diakonmöte i Lund. Förmiddagen ägnades åt föreläsningar och eftermiddagen åt val till domkapitlet. Som vanligt var det väldigt roligt att träffa folk jag inte har pratat med på länge.

Föreläsarna var två: Mikael Hansson, som har sysslat med Internet och kyrka i mer än tio år, samt en kille från Kairos Future. Titeln på dagen var något i stil med Vad säger vi till Internet? Märk väl: Vad säger vi till Internet.

Det sades en hel del kloka saker, och visst är det så att en hel del av de som befann sig där inte är några större Internetanvändare, men ändå - Internet, och de som är "där" är några andra än vi som jobbar i kyrkan. Det är undertonen. Och med den följer en skepsis, mer eller mindre maskerad, mot "ytliga" bloggar, och "nätmobbing" och "verklighetsflykt" och "tidsfördriv" osv osv, som kom fram i såväl panelsamtal som i frågor. Suck.
Som om inte Internet utgörs av oss som är där.
Som om man inte möter människor där likaväl som på gatan.
Som om ett ansiktslöst möte på en chat är mer yta än ett i klädbutiken.

Mitt första blogginlägg var 2005-11-08. Jag var verkligen inte ens i närheten av först i min umgängeskrets. Och ända talar man i kyrkan om bloggosfären som "en trend", och tendensen är ofta att man inte ska ägna sig åt det man uppfattar som trender. Men Internet är ingen fluga. Det är ännu en stig som vi vandrar på. Det är ännu ett sätt att mötas på, med alla de problem och glädjeämnen som vilket möte människor emellan som helst.
Och framförallt - Internet är inte overkligt, är inte en annan verklighet. Det är helt enkelt ännu ett sätt att ta Ordet till människorna, och var det inte det vi skulle göra? Var det inte mitt ibland dem vi skulle vara?

Jag vet att jag predikar till kören här. Vi som är här på det här torget har ju fattat att vi är här för att vi måste. Så då är frågan - är vi en del av "vi i kyrkan" eller är vi "dom på Internet"?

4 kommentarer:

k sa...

Vilken rent ut sagt sugig föreläsning! Missade uppenbart nada. Eller, ja, en irritationsfaktor kanske. Du får gärna berätta mer nästa gång vi ses. Kram

Maria sa...

Mja, och javisst. Egentligen var föreläsarna båda bra, men frågor och samtal gjorde mig beklämd. Just vi och dom-perspektivet är så typiskt.

Göran Koch-Swahne sa...

Hörde detta från annat håll. Och jag vill säga kraftfullt att de s.k. sociala fora är väldigt goda platser för de goda att mötas.

Jag har mött så mycken godhet, så mycken god teologi och så mycket Evangelium just genom Bloggarna och nu Facebook.

Söderstories sa...

Hmmm...Min församling, Katarina församling, finns på Facebook och vi får ut informationen där och når på så sätt ut till hundratals medlemmar. Fantastiskt tycker jag!

En av våra nu flitiga gudstjänstbesökare berättar på sidan om hur hon, som hon uttrycker det, "hittade Gud" just genom denna Facebooksida. Så låt oss i kören fortsätta sjunga genom bloggar och facebook!

Jenny