2009-12-09

...och till alla människor en god vilja

Karl-Bertil. Ni vet, den rödhårige rättskaffens ynglingen. Han skulle jag vilja ha fler av.
Så här i superstressade advents- och jultider, när vi trots alla våra goda intentioner knappt orkar vara ens hövliga mot varandra, skulle det vara så skönt med en som är rakt igenom godhjärtad, stresstålig och uppriktig.
Men sådana är vi inte, sådär till mans och kvinns. Vi är jäktade och halvärliga och lite småelaka, och aldrig blir det tydligare än i kontrasten med julens evangelium. Men det är aldrig för sent att ändra sig.

Så kära vänner. Alla ni som sliter med julkrubbevisningar, lussebak, betygssättande, klappjagande och allt vad det nu kan vara som gör just era dagar hysteriska - minns att tomten kommer till den som är snäll. Var lite extra tålmodig med den där andres misstag, håll tillbaka den där kommentaren som i vanliga fall skulle ha glidit av, men nu sårar, bjud till lite extra i kommunikationen med dem runt omkring dig.

En god vilja åt alla. Om jag inte kan få en Karl-Bertil till varje arbetsplats, kan jag väl i alla fall få en Tyko som bevisar att man kan ändra sig, eller en öm moder som är den som påminner oss om att allt det här, det gör vi till minne av Kristi födelse.

3 kommentarer:

Stefan sa...

Hej! Läste några av dina inlägg i ateism.Måste säga att du skriver otroligt bra och väl artikulerat. Om det går bra skulle jag vilja fråga en sak. Hur vanligt är det att man knäböjer vid bön i svenska kyrkan ? Har du sett det ofta under den tid som du har varit präst att enskilda väljer att knäböja? Praktiserar det själv och är ändå inte katolik så det skulle vara intresant att veta.

Maria sa...

Hej Stefan, och tack för berömmet!
Det är rätt svårt att svara på din fråga eftersom praxis skiljer sig så mycket från landsända till landsända, församling till församling. Men i stort sett tror jag att man nog kan påstå att knäfallande annat än vid altarringen (än så länge?) är rätt så ovanligt. Framförallt bland gudstjänstdeltagarna, även om man kna se det då och då efter nattvarden. Bland de medverkande prästerna är frekvensen något högre, framförallt i högkyrkliga bygder.
Våra kyrkor uppmuntrar ju sällan till det, med bänkar som står lite för nära varandra och saknar knäfall.
Jag skulle gärna se mer knäfall, och kan bara uppmuntra dig! En stor mängd olika uttryck för fromhet är en rikedom.

Stefan sa...

Hej!
Tack för ett bra svar. Det var just vid altarringen jag menade när jag undrade hur vanligt det är.Det är som du sa inte så lätt att göra det i kyrkbänken.Har sett flera göra det vid altarringen men aldrig i kyrkbänken.Då oftast vid personlig bön.