2008-02-10

fall

Jag tror på hela FN-projektet. Jag tror verkligen att det är bra att ha en plats, och en organisation, där representanter för hela världen samlas och pratar om sådant som är viktigt för hela världen. Egentligen tror jag på det.
Men.
När jag ser dokumentärer som den jag just sett på Kunskapskanalen, om Darfur och FNs totala handlingsförlamning, blir jag bara så ledsen och arg och frustrerad. 4 år och hur många hundratusen döda som helst, och ingen gör något. Ingen är väl för mycket sagt, egentligen, visst fanns det de som såg och försökte påverka det internationella samfundet att ingripa, men politisk kohandel och egennytta kom emellan.
Något måste ju göras åt systemet. Gång på gång förlamas Säkerhetsrådet av medlemmars veto (och hur kommer det sig att Ryssland och Kina alltid ska skydda alla skurkar?), gång på gång vägrar medlemsstater att betala det som de har lovat. Urk, det är så man kan kräkas.

Världen är fallen. Även FN består av en massa fallna människor, söndriga och sig själva, sitt folk och sitt land närmast. När ska vi lära oss att grannen är lika viktig som jag?

4 kommentarer:

Jocke sa...

FN-projektet har fler hål än än en schweizerost. Från början var problem nr 1 att skaparna inte gick med in the first place. Sedan har det bara gått utför. FN måste göras om fundamentalt. Kasta ut säkerhetsrådet... de gör ändå ingen nytta. Gör upp tydligare regler för vad som är tillåtet här i världen och för vad som ine är det (FN är ju inte överstatligt så när skall man kränka ett lands suveränitet egentligen?) Skaffa en ordentlig ledare med lite stake. Dag Hammarskjöld kunde iallafall handla. Dagens pucko har inte ens stake att fördöma dödsstraff. Probleme med FN är att det är ett in or out-projekt. Skulle vi försöka göra om FN idag skulle det förmodligen falla platt och vi skulle stå utan en möjlighet att samverka med de stora länderna. Kanske kommer Europa bli tillräckligt mäktigt för att ändra detta i framtden. Kanske inte. Idag kan vi inte göra annat än att konstatera att FN är något som vi mindre länder inte har råd att vara utan och som utnyttjas som legitimitetsskapare av större länder, som ändå har råd att strunta i resolutioner och förordningar om dessa inte skulle passa dem. Lets face it. Världen behöver inte mänskliga institutioner. Vi räcker inte till. Ibland undrar jag om det inte är det som gör att jag tror...

Jocke sa...

Ah. Just det. Till debatten måste läggas till att det faktiskt finns en internationell institution som är mer rutten än FN. IOK! Dessa genomkorrupta idioter är det värsta jag vet. Att lägga olympiaden i Beijing? Dåligt hållna mänskliga rättigheter och en luft som gör att stjärnor som t.ex.Gebreselassie till och med överväger att hoppa över OS för hälsans skull? FYYYYYY!!!!

Z sa...

Problemet med många missionärer, FN-trupper, FN-arbetare etc
är:
Man KAN inte i längden behålla trovärdighet och moral om man lever MYCKET rikare än lokalbefolkningen. Enkel regel, alltså.
Borde inte vara svår att förstå.

Tony sa...

"(och hur kommer det sig att Ryssland och Kina alltid ska skydda alla skurkar?)"

Hur kommer det sig att vänstern gör det likväl i sverige?

FN är en skurkstatsförening, inget annat och så ska dom fixa fred i världen...