2008-02-23

kampen mot ondskan

Att tro att djävulen finns är väl inte särskilt...modernt. Men det gör jag. Det är lite för viktigt, helt enkelt. Och om det predikar jag i morgon. Predikan finns här, läs gärna!

3 kommentarer:

Miriam sa...

Teologisk modernitet är överskattad! Både djävulen och arvssynden är bra förklaringar till varför världen är så hemsk och ondskan så stark. Och eftersom båda dessutom är besegrade av Jesus, kan man tala frimodigt om dem utan att riskera att bli lagisk och svavlig. Tycker jag :-)

Maria sa...

Visst är det så, och en söndag som denna kan man bara inte flumma bort (fast den teologiska moderniteten har trots allt bidragit med en del ödmjukhet inför att saker och ting kan tolkas, och tolkas olika, och det är ju bra)!

Sedan kan jag förstås tycka att djävulen och arvssynden användes alltför lättvindigt förr för att förklara allt man inte förstod och fördöma allt man inte gillade (samma teknik används ju för övrigt än idag av en del rörelser, både kristna och tillhörande andra religioner). Så en gyllene medelväg är bra, till exempel precis som du säger, att tala om det onda och skadade utan att vara lagisk.

Anonym sa...

Själv försökte jag ta tag i sjukdomar, demoner/andar och tron/bönen. Inte helt okomplicerat men jag tror att det funkade.
ja nog finns det något (djävulen) som påverkar oss. Och jag tror folk funderar på det och vill höra vad vi tänker kring dessa saker. Som inte är lätt för oss och inte för dem heller.