2006-02-02

jesus är vanlig - som du

Evangelierna är ju skrivna med ett syfte, det tror jag alla kan hålla med om, om än inte vad det syftet är. Jag tänker mig att evangelisterna och senare redigerare var synnerligen intresserade av att visa för judarna och andra att Jesus är den Messias som det judiska folket väntat på, och dessutom hela världens och alla människors frälsare, och följaktligen gjorde sitt urval baserat på det.
Alltså berättar de bara de saftiga grejerna. Jesus gör under, Jesus predikar. Jesus diskuterar och munhuggs med Satan. Men resten då?

Från födseln till tolv års ålder, från tolv till år 30. Ingenting. Ingenting för att det inte finns någonting spektakulärt att berätta. Jesus åt och sov, gick i synagogan, jobbade. Hängde med kompisarna, hängde tvätt åt mamma. Svettades och skrattade, gjorde illa sig och, håll för ögonen, blev kär. Ingenting konstigt, bara hela bredden av den mänskliga, vardagliga erfarenheten.

För annars är det ju liksom ingen mening. Gud blev inte människa för att inte vara människa. Poängen är ju just "blev människa". Så därför är det, i mina ögon, nästan allra viktigast vad evangelisterna inte har skrivit. Mirakel och vishet förväntar jag mig. Det är i tröttheten och sågspånet och skoskavet som Gud blir nära mig, som Gud blir viktig.

7 kommentarer:

Göran Koch-Swahne sa...

Prexis.

Men Oj! va många är rädda för det!

Maria sa...

Vilket är lustigt, för det är just det som gör att vi inte behöver vara rädda, varken för Gud eller något annat. Men närhet skrämmer ju, relevans skrämmer.

Germunds Blog sa...

Svartrockarna vill inte att kristendomen ska vara lätt att ta till sig. De känner sig hotade då. Därför dras de till komplicerade ritualer och mycket tal om mirakel.

Kärleksbudskapet verkar vara underordnat i de mörka rummen.

Men som vanligt, vinner den goda kraften tlii sist;)

Germunds Blog sa...

Det där konstiga ordet ska vara "till"

Anonym sa...

Jesus är inte vanlig, kom igen nu.

"Från födseln till tolv års ålder, från tolv till år 30. Ingenting. Ingenting för att det inte finns någonting spektakulärt att berätta."

Jasså?? Nu får du nog läsa evangelierna igen.

Jesus blev "blev kär", jasså vart hittar du det?

Jag förstår att det viktigaste inte är vad som är skrivet i Bibeln, utan det som du kan hitta på är viktigare, precis som med dom skriftlärda, dom som Jesus var emot, pga deras avfall från Ordet.

Fader vår som är i himl....

Anonym sa...

Men om Jesus nu är som vi andra då kan han ju inte ha alla dessa gudomliga krafter som mänskligheten fallit tillbaka på i ett antal tusen år.Då kan man ju lika gärna tillbe Jimi Hendrix.

Jesus var ju en förhistorisk politiker när han drog land och rike runt och höll tal för folket.En man som hade en förmåga som många av degens politiker.Att få folk att lyssna.Innebär detta då att om ytterligare tvåtusen år så kan man läsa om storvuxen herre som försökte ge alla frid osv vid namn Göran Person allas frälsare i en framtida tro t ex !?.

Varför är Jesus så gudomlig !?.Pga gamla framgrävda pergamentrullar eller en historia som själv tolkats av generationer av skrivare,var och en på sitt eget sätt.Till och med i vår egen nutid !?.

Var är den gudomliga vägen till harmoni i denna världen när mänskligheten förmodligen väntat i tvåtusen år nu på att allt ska ta en fridens vändning.Inte bara i själen utan i samhället i övrigt.

För det kan väl inte vara så illa så att hur vi lever våra dagliga liv bryr sig inte Jesus/Gud ett dugg om när världen ser ut som den gör.Varför görs då inget minsta försök att ställa allt till rätta en gång för alla istället för att se människor födas och dö i plågor många gånger som bakom denna länk.Ett av miljarder exempel ...

http://www.loaded.orcon.net.nz/pics/sudan.jpg

För att tro krävs det bevis.Inga bevis,ingen tro bland alla dessa olika gudar bland en biologisk jämförbar mänsklighet !?.
Nä det är inte samma Gud då dessa Gudar tolkas helt olika !?.

Var är poängen !?.

Ha det gott. :)

SideShow Surfer

Maria sa...

Side Show Surfer: jag vet inte riktigt vad din poäng med inlägget är, om det bara är för att provocera eller vad, men jag ska svara ändå.
Du verkar inte ha läst min post, för det första. Ja, Jesus var människa. Också. Men han var också Gud. För att tro det krävs tvärtemot vad du skriver inte bevis, utan endast tro och vilja. Med bevis uppnås vetskap, inte tro.

Alla har ju rätt till sin egen "tro", men jag håller inte med dig om det mesta du skriver. Ingen överraskning, kanske. En del av mina invändningar:

* Jesus var inte politiker. Hade han varit det hade vi säkert glömt honom, precis som vi har glömt alla de andra som vandrade omkring på landsbygden i Palestina under det första århundradet.

* Jesus är gudomlig för att han är Guds son. De gamla pergamentrullarna berättar om det.

* Friden är inte här, mycket riktigt. Och ett av problemen är ju just att mänskligheten väntar. Väldigt få är beredda att anstränga sig för att det ska bli bättre, utan ägnar istället en massa energi åt annat. För det mesta sig själva och hur de ska bli rikare.

* Jag tror visst Gud bryr sig om vårt elände, men det är ju just vårt elände som vi ska ta oss ur. Vi fick friheten att göra vad vi vill, nu måste vi också inse att det medförde är att vi också har ansvaret att ta konsekvenserna av våra handlingar.

* Och bara för att något tolkas olika behöver det inte vara olika. Vi ser på olika saker på olika sätt, utifrån våra tidigare erfarenheter. Men människor har rätt ofta fel.

Ett litet svar att svara på frågor som har diskuterats, och kommer fortsätta diskuteras, i flera tusen år. Lycka till med ditt sökande efter egna svar.