2007-11-02

nya traditioner och gamla

Det finns ju olika nivåer på traditioner, och därmed olika inställningar till fenomenet. Jag till exempel, är inte så himla upprörd över Halloweens intåg i Sverige. Det stör mig inte direkt, kan tänka mig att det eventuellt, om det håller i sig, blir annorlunda när dottern blir äldre. Och jag kan tänka mig att denna min avsaknad av upprördhet eventuellt har att göra med att Halloweenfirandet inte har ersatt Allhelgonafirandet i min familj, eftersom vi aldrig riktigt har ägnat Allhelgona särskilt mycket uppmärksamhet. Gravarna finns på så långt avstånd, och min släkt är inte särskilt mycket för konstiga mattraditioner heller, så då blir det inte så mycket kvar (nej, jag kommer inte från en speciellt kyrklig släkt).

Nåja. På en mer personlig skala gillar jag ju när nya traditioner skapas, och det är intressant hur snabbt sådant går. Mina fredagar är generellt sett lediga, och när en föräldraledig bekant/kollega insåg detta, blev det snabbt en tradition att gå och äta frukost/fika ihop på fredagarna. Mycket trevligt! Nästan så att jag stör mig på att hennes man ska ta över ledigheten om några månader (får väl ta och bekanta mig med honom, så kan vi fortsätta).

Nåja, nog funderat så här på en ledig dag. God helg!

2 kommentarer:

kantorn sa...

God helg till dig oxå!

Kjell Präst sa...

Det ena behöver ju inte utesluta det andra - i vårt hem dekorerar vi med pumpor och spöken men sätter också ljus på gravarna.