2008-11-20

slow food

Idag har jag varit den goda husmodern.

Planen var att göra fisksoppa med aioli och bröd till gästerna. Vanligtvis köper jag frysta laxfileer och använder, men den här gången köpte jag en hel färsk firre. Jag filéade den och kokte buljong på skrovet, och tillverkade aiolin från grunden. Kände mig oerhört präktig.

Lärdomar:
* de fjuttiga slantar man tjänar på att inte be fiskgubben att filéa fisken (motsvarande en latte eller två) är inte värda den mängd gegg, blod och slem som en fisk ger ifrån sig under processen. Jag måste ha förträngt det någon gång, om jag inte minns helt fel insåg jag detta tidigare också. Detsamma gäller för övrigt även hela kycklingar, enligt mig.
* att använda enbart olivolja till aiolin är dumt, då den färdiga såsen kommer smaka endast olivolja och inget annat, oavsett hur mycket vitlök och saffran det är i den.
* fiskbuljong är enkelt att göra och ger god smak. Men är det värt det? Kanske.

Nu låter detta som om det var en fiaskomåltid. Det var det inte, allt utom aiolin var gott. Men mängden arbete i förhållande till resultatet förtjänar att ifrågasättas. Tur att jag inte bakade bröd och tillverkade tiramisú...

5 kommentarer:

séra Jónatan sa...

Märkligt. I helgen serverades i det Edlundska residenset en fisksoppa med aioli med bröd. Till efterrätt tiramisù.
Som brukligt hade vi dragit upp laxen ur Närkes vilda älvar, ystat vår mascarpone och odlat jästen till brödet samt alla andra grundliga förberedelser.
Nog med ironi: Vi vet av våra tillagningar att det sällan lönar sig att göra allt grundjobb själv, men det kan vara bra att veta hur det är. Jag såg en seriestripp där en man skulle överraska sina vänner med matlagning och hade köpt en hel fisk. När han började skära i den, förvånades han att den inte var färdigrensad.

I vilket fall som helst åt vi en likadan meny och den är god.

Maria sa...

*ler* ja, vad lustigt! Jag gillar faktiskt att göra buljongen,tycker att det ofta betalar sig, men resten...nja. Men precis som du noterar, det är bra att veta hur man gör (och jag kommer garanterat göra aioli igen, det var ju buslätt, men med rapsolja istället...).

Ms Garbo sa...

Det ÄR meckigt att hantera en stor orensad fisk, det är det... Men du. Man KAN (så har jag gjort, men jag är ju en smula nördig dårå) köpa fiskskrov :) Alltså, man ber tjommen i delikatessen att rensa fisken, men skicka med benrenset!

En annan höjdare, just till fisksoppa är att koka buljong på skalen efter räkorna som säkert ändå ska i soppan. Det blir jättebra!

...och har man kräftskal efter sommarens kräftskiva är det rena rama GULDLÄGET. I det Essianska hushållet är det BROTTSLIGT att sänga räk- eller kräftskal.
I bästa fall kokar man av dem på en gång och fryser in buljongen, men i värsta fall kn man frysa skalen som de är.
Absolut världsklass.

(Ordverifierigen gav: "blessemo" vilket jag glatt associerar till blesse moi, alltså någon sorst svenskfransk bön om välsignelse. En smula kul!)

Ms Garbo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Andreas sa...

Nu trodde jag att det var allmänt känt att aioli absolut inte ska göras på olivolja eller på oljor med kraftig smak överhuvudtaget. Men du fick ju i alla fall lära dig en läxa.

Och när man pratar buljong så kan jag tipsa dig om att du nu kokar buljong (vilket ofta är värt det) och sen fryser in den så frys den i ark så att säga så kan du bryta av en lagom stor bit.

En aspekt till på att göra saker själv från gruden är ju att du faktiskt vet vad det innehåller, särskilt den där extra kärleken som kan ge en ganska bra smak åt mat man lagat själv.