2007-02-25

lika barn

Fick veta att Humanisterna faktiskt ska ha någon slags trosbekännelse. Det är ju helt fantastiskt, om det nu är sant. För att vara icke-religiös, och väldigt negativt inställd till all slags försök till påverkan på det religiösa området, är den organisationen dels väldigt lik ett trossamfund, och dels synnerligen missionerande. Fascinerande.
Och är det inte lite Runar över Christer Sturmark? Ateist-Runar, liksom?

6 kommentarer:

Thomas O. sa...

Kan det vara så här?: "Vi är övertygade om att vi inte tror. Vi vet att vi vet. Vi tror inte att vi vet. Vi kan inte tro på något som vi inte vet. Först måste vi veta - sedan kan vi tro." Begåvat och modigt - inte.

Maria sa...

*ler*

Albert sa...

Lika roligt som borgelig konfirmation som de åtminstone för några år sedan sysslade med. Vad är det de konfirmerar? Borgerlighet?

Robin sa...

Jag är inte medlem i förbundet, men är humanist till livssynen och kan en del om föreningen.

Det finns en vers som kallas "humanistiskt kredo" i "Den svenska högtidsboken" som utges av Humanisterna. Denna är dock knappast ett officiellt kredo för hela föreningen.

Vad gäller borgerlig/humanistisk konfirmation så är det en bekräftelse (konfirmation) av inträdandet i vuxenvärlden, ingen trosbekännelse, du kan vara kristen, muslim, hindu etc. om du vill och ändå genomgå konfirmationen.

Maria sa...

Robin: Tack för informationen - spännande!

Vad gäller konfirmationen tycker jag att en rit eller ceremoni av något slag verkligen är på sin plats, religiös eller inte, eftersom just 15-årsåldern är en övergångsålder, och dylika har alltid markerats.

Sen tycker jag väl att det är lite töntigt att använda ordet konfirmation, det är så kyrkligt, och syftar ju dessutom på bekräftelsen av dopet.

Anonym sa...

men du låter lite väl raljant, va? ibland verkar det som om troende blir lite extra sura på humanistiska ateister. de verkar ju liksom rätt kloka fastän de inte tror på gudar.

sen bör det väl sägas, att troende knappast besitter mer andligt patos än ateister.