2007-02-13

snitta eller ej?

Färsk statistik visar att förlossningar med kejsarsnitt är tre gånger farligare än den "vanliga" förlossningen. Mm, det kan väl vem som helst räkna ut - stor bukoperation eller något våra kroppar är byggda, till och med avsedda, för att göra?

Dottern är född med akutsnitt, och utan det hade hon inte levt idag, men trots det är jag tveksam till "kejsarsnittstrenden". Och nu har Linda Skugge ändrat sig igen, och uppmanar alla blivande mammor att snitta om de är rädda. Det är inte bara dumt, det är dessutom oansvarigt.

Ta rädslan på allvar - ja, definitivt! Men automatiskt den stora operationen - absolut inte! Det medför risker för både mor och barn, ger strul i sex-åtta veckor efteråt med smärta och förbud mot att lyfta, ger ett inte speciellt snyggt ärr, för att inte tala om att det tar värdefulla resurser i form av kirurger och narkosläkare och -sköterskor från situationer där de verkligen behövs. Om om det är någon som tycker att det känns bättre att plocka ut barnet den vägen jämfört med vaginalt, för att det senare skulle "tänja ut", kan jag meddela att det mesta av det tänjandet är hormonellt orsakat, och därmed kommer ske oavsett snitt eller ej. Sorry.

Inga kommentarer: