2007-02-25

om kd, abortturism och kyrkledare...

Det är en spännande debatt som pågår, den om den föreslagna lagändringen som skulle göra det möjligt för utländska kvinnor att få abort i Sverige. Nu senast skriver Arborelius och Hedin (de gamla Jesusmanifestörerna) att de kan tvingas medverka till att tvinga bort Alliansen från makten om kd medverkar till detta. Hägglund, blir, och det kan man ju förstå, rätt sur.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka.
Gubbarnas retorik är rätt billig och dum, t.ex. använder de sig av faktumet att man kan muta sjukvårdspersonal i Polen för att utföra aborter som någon slags argument för att de illegala aborterna skulle vara mindre farliga än vad människorrättsorganisationer hävdar. Som om det skulle göra saken bättre. Som om ett av deras andra påståenden i debattartikeln, nämligen det om att det bara skulle vara rika kvinnor som skulle ha råd, och att lagändringen därmed skulle vara hyckleri, helt plötsligt inte är tillämpligt när det handlar om pengar som betalas i Polen och inte här.

Men å andra sidan gillar jag ju faktiskt inte aborter. Jag kommer inte bort från att det är ett liv det handlar om, ända från början (ja, jag vet att åsikterna skiljer sig där, men så här uppfattar jag det), och om något så skulle jag vilja ha en något mer restriktiv abortlagstiftning. Samtidigt vet jag ju att dylika alltid medför ökningar av antalet illegala aborter, och oavsett vad Arborelius/Hedin skriver, är riskerna mycket större. Usch. Det är så himla svårt det här, men i slutändan hamnar jag ändå i det "liberala" lägret, och allra mest för att jag aldrig kan acceptera Ja till Livet och dess syskonorganisationers retorik. Finns det ingen organisation för mig, en "Egentligen tycker vi detta är dumt, men å andra sidan vill vi inte riktigt skuldbelägga alla stackars tonårstjejer som redan mår dåligt, och dessutom vet vi att det är farligt att förbjuda, men usch och fy ändå"-organisation?

Och till slut. Är det inte lustigt hur ungefär samma åsiktstorpeder kan bli sura över politisering i kyrkan, men gärna medverkar till...eh...religiösering (eller vad katten det kan heta) av politiken?

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Jag går gärna med i din föreslagna organisation i abort-"frågan"
Varför finns det aldrig några organisationer i det "sunda" "mellanlägret" som inte vill vara fundamentalistiskt eller superliberalt. SUCK!!

Filbyter sa...

Vem är inte för livet?
Vem är inte emot aborter?

För visst vore det väl en underbar värld om alla hade det gott och fick leva ett värdigt liv och visst vore det väl ett paradis att leva i om aborter inte fanns.

Men nu lever vi ju inte i den världen, utan i en värld av barbari, våld och krig. En värld där man intellektuellt förklenar alla dem som inte tycker som JAG gör.

Nu är det väl så att herrarna Arborelius och Hedin också har andra åsikter än bara åsikter om abort. Jag är fullständigt övertygad om att herrarna även har åsikter inom ANDRA områden som de flest kan ställa sig bakom.

Själv är jag väldigt schizofren i mina åsikter. Det finns ingen logik alls eftersom vissa diametrala åsikter faktiskt överlappar varandra. Som tur är har jag en hustru som förstår mig :-)