2007-10-18

usch, blä och urk...

... för omoraliska realpolitiker. Jas till Thailand? För att de ju "ändå är på väg mot demokrati" på grund av ett utlyst valdatum? Jamen då så, vilka länder kan vi inte sälja vapen och vapensystem till då? De flesta länder i världen har ju faktiskt val, om än på många håll skenval. Några exempel: Zimbabwe, Kina, Iran... Några kanoner till Ahmedinajad kanske?

Och även om utrikesministern kanske rent formellt sett har rätt i att det inte finns något förbud att sälja till icke-demokratiska länder, så har det varit den uttalade praxisen. Och vad som finns är ett förbud mot att sälja till länder i konflikt, såväl extern som intern, och i Thailand har över 2000 människor dött de senaste tre åren i väpnade konflikter mellan regeringsstyrkor och separatister (de senare kommer nu snart få stifta närmare bekantskap med svenska plan, enligt den thailändske överbefälhavaren).

Och herr Bildt förlorar ännu mer trovärdighet. När han står i tv och hävdar att det inte är hans roll att hålla koll på hur försäljningen går till, eftersom det är FMV (Försvarets MaterialVerk) som säljer. FMV som är statligt och företräder regeringen...

Nä, usch och fy. Skam.

4 kommentarer:

séra Jónatan sa...

Det är ju helt otroligt att Sverige säljer krigsmaterial överhuvudtaget. Det är ju en skam! När jag passerar Karlskoga på väg mot mitt nya arbete, skall jag fundera ut något kritiskt mot Bofors, som just ligger i Karlskoga.

Cissi sa...

Vi pratade lite om detta på 18+kvällen i kyrkan i onsdags.
Tänk om kyrkan skulle våga ställa sig upp, vara lite obekväm och säga:
"Låt oss sluta sälja vapen och krigsmaterial!"

Spännande...
Jag menar visst, ekonomin skulle få sig en "liten" smäll. Men vad är det mot vad som händer nu?!
Tänk om vi vågade vara en nål i ögat. Kunde lilla Sverige kanske ändå göra någon skillnad?!

Maria sa...

Visst skulle kyrkan kunna göra det. Dessvärre är vi inte eniga (ja, man skulle kunna tro att alla kyrkliga borde vara emot, men så är det dessvärre inte), och dessutom är det tveksamt hur mycket regeringen skulle lyssna. Kanske om det gjordes ett stort upprop á la påskuppropet (fast det hade ju inte heller någon effekt).

Jag tror att vi måste vara ännu tydligare. Stödja civilt motstånd, uppmana till protester och demonstrationer. Men då måste vi också vara beredda på att ramaskriet inom kyrkan kommer vara lika stort som det utom.

Cissi sa...

...och kanske också beredda på en del utträden. Det verkar ju liksom vara på modet att träda ur kyrkan så fort den inte gör som man vill.