2008-01-15

surrealistiskt

Igår fick jag ett par fantastiska örhängen av min vän och kollega. De var stora, guldiga, och föreställde Jesus (se bilder nedan). Jag skulle aldrig få för mig att ha dem på jobbet (eftersom de är för stora), men kommer gladeligen, och ofta, ha dem på fritiden. Nå, i alla fall visade jag dem med ett stort leende för kyrkoherden. Han rös, och sade "Ha dem inte här bara!", vilket ju var helt ok. Men sedan kom vi in i världens underligaste lilla diskussion om vilka smycken som är ok och inte.
Kyrkoherden: Kors är ok i halsband, det har ju biskopar, men inte i öron, näsa eller någon annan stans. Utom kavajslag. Som örhängen tycker han att det är respektlöst (!).
Jag: Vilken är skillnaden mellan kavajslag och örhängen?
Kyrkoherden resonerar: I öronen handlar det om fåfänga, vilket inte ska förknippas med korset.

Vi bara häpnade, jag och vännen. Och deklararade att vi absolut inte höll med. När jag har ett par kors i öronen (vilket alltså händer med jämna mellanrum) har jag dem naturligtvis också för att jag vill säga något. Korset är inte (bara) en dekoration, var det än bärs någonstans. I näsan skulle jag inte ha det, eftersom jag vet att så många blir provocerade av just hål i näsan, men jag skulle inte bli upprörd om någon annan hade det.

Nu kändes det inte som att herdens resonemang var så väldigt genomtänkt, utan rätt så känslomässigt, och det kommer faktiskt inte stoppa mig från att ha små diskreta kors i öronen om jag vill. Bara kanske inte än på ett tag. Men nog är det (sorg-)lustigt att kvinnliga "dekorationer" är fåfänga, medan manliga inte är det?


Vit bakgrund, man ser detaljerna rätt bra.


Mörk bakgrund, man ser glansigheten och guldigheten rätt bra!

19 kommentarer:

Jeez sa...

Ja du, faktiskt.

Och får man se bild på Jesusarna?

Maria sa...

Kommer, i kväll, jag lovar!

Cissi sa...

Kors i taket! (nej öronen var det ja!)
Mycket intressant. Jag har en känsla av att sådana kommentarer och tankar sällan är särskilt genomtänkta.

Församlingspedagogen sa...

Hälsa gärna kyrkoherden med följande berättelse från verkligheten:

En ung tjej börjar på universitetet, hon är kristen och har örhängen med kors i. Under lunchen kommer hon att prata med några grabbar som frågar om det är så att hon är kristen. Hon svarar såklart ja, men undrar också varför de frågar. Grabbarna förklarar att de sett att hon hade kors i öronen, och tänkte att om man har kors som halsband, så är det mest en modegrej, men om man faktiskt har dem som örhängen så måste det innebära att det är mer genomtänkt och att hon faktiskt är troende. Och sen följer ett samtal om Gud, kristen tro och kyrkan...

Så kanske är det så att ett halsband med kors inte säger så mycket längre, eftersom de länge funnits i hundratal bland accessoarerna i alla butiker? Men ett par örhängen faktiskt vittnar om en tro... :)

Jeez sa...

yihooo! mer kors i öronen ska bli min evangelisationsparoll i SKR!

Maria sa...

församlingspedagogen: tack! utmärkt! om diskussionen kommer upp igen ksa jag definitivt ta upp den lilla berättelsen!
jeez: haha, jag vet ju vissa kyrkoledare jag gärna ser med kors i öronen *ler*

Jeez sa...

vemvemvem???

Maria sa...

jeez: korrigering - jag ser gärna ALLA kyrkoledare med kors i öronen, men måste jag välja blir det nog fader Arborelius... :o)

Vonkis sa...

Vad spännande det är med bilder. Med den vita bakgrunden tycker jag att Jesus ser nästan arg och väldigt stirrig ut mendans han med den svarta ser ut att sova. Så olika det kan bli.

Jeez sa...

WOW! vad har du för fantastiska vän (förutom mig) som ger dig dylikt?

Maria sa...

jeez: Ah, henne skulle du gilla! Kanske får introducera er nästa gång du är nere. Hon har samma "smak" som vi...*ler*

Blyger sa...

Hej!

Du har en utmärkelse att hämta på min blogg. Den är egentligen för Prästflickealster, men jag kan inte kommentera på den bloggen...

Anonym sa...

Hm, ja vad säger man. Jag har alltid varit avundsjuk på mina kollegor/vänner som har så fina kors i öronen. Och vadå inte fåfänga att ha ett runt halsen i halsband. Visst har jag ett av mina kors runt halsen för att jag ill "säga" ngt men jag kan ju inte påstå att jag ite tycker att det är vackert och att jag även gärna har det på mig av de anledningen. gillade f.pedag. historia!

Andreas sa...

You're challenged! Go and take the challenge!

Församlingspedagogen sa...

Vad snygga de var!

Maria sa...

vonkis: visst är det spännande vad just ljus-mörker gör med vår uppfattning om saker!

blyger: nu kan alla som vill kommentera även på prästflickealster! tack för utmärkelsen, och för påminnelsen att ta bort kommentarsbegränsningen.

ulrika: jag tycker också att korset, förutom att vara meningsbärande, är snyggt, men det argumentet skulle ju inte riktigt funka i den här diskussionen ;o)

församlingspedagogen: visst är de! jag ska ha dem hela dagen i morgon *ler*

Madicken sa...

Vilka underbart kitschiga hängen! Min förre kyrkoherde skulle bli hänförd om han såg ett par såna och jag lovar att jag skulle ha dem på jobbet!

Magnus sa...

Jag utesluter inte (kanske är det tyvärr till och med troligt) att kyrkoherden hade sexistiska fördomar som grund för sin åsikt, men jag torde ändå påminna om att kavajslag kan även kvinnor ha sedan mycket länge, och numera är det ju åtminstone i vår generation och yngre helt accepterat med dekorationer i öronen på män (om än kanske inte så ofta i form av stora hängen).

Maria sa...

magnus: jo visst har du rätt, numera är ju båda accepterade, även om det traditionella fortfarande är vanligare. Och jag kan ju slå vad om att örhängen på män inte hade gillats av min kh (men han skulle inte gilla att höra att det är sexistiskt, haha).