2008-04-29

konflikter och professionalitet

Det pratas mycket i fikarummen runtomkring i vår kyrka. Och rätt ofta rör sig samtalen, som jag har förstått det, om diverse konflikter på arbetsplatser. Medarbetare som stängs ute, kyrkoherdar som köps ut, utmattningsdepressioner, skitsnackande arbetslag... Listan kan göras lång. Och visst, arbetsmiljön i Svenska kyrkan har varit, och är på många håll, förbluffande dålig. Inte sämst, som det emellanåt hävdas, men alldeles, alldeles för dålig.

Men.

Jag tror att det håller på att bli bättre. Att det talas om det är faktiskt bra, mer genomskinlighet lär oss att vi inte är ofelbara, och visar på ärlighet. Utköp är inte nödvändigtvis ännu ett tecken på dåligt ledarskap mm, utan kan också i en del fall faktiskt ses som en ökande professionalitet hos kyrkan vad gäller hennes anställda. Är någon inte bra, då måste den personen placeras om eller, faktiskt, avskedas ("köpas ut") innan den personen ställer till mer skada. Alldeles för länge har vi haft olämpliga chefer, för länge har vi tolererat odugliga eller rent av skadliga medarbetare i någon slags anda av att "detta ändå är kyrkan, vi måste har lite högre i tak". Nej, vad gäller inkompetens och olämplighet kan vi inte ha högre i tak, för det skadar människor. Det skadar dem vi är satta att tjäna, oavsett om den olämpligheten är märkbar för församlingsborna eller "bara" drabbar arbetskamraterna.

Så medan utköpen och andra åtgärderna alltid är tecken på misslyckanden, är en del av dem (och märk väl att jag säger en del, det har gjorts, och görs, många misstag även i de processerna) också tecken på en större medvetenhet om att vi måste fungera som kyrka, som en organisation av människor, och att vi ska göra det länge.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra inlägg i debatten! Tack.
Jag upplever att det är svårt att tala om att vara lite "tuff" i kyrkan och inte acceptera vad som helst för late/olater eller inkompetens men vi "är ju kyrka" som sagt.
Sedan kan det vara människor som är toppen i kyrkan men som trängs ut och det är bedrövligt.

Z sa...

Det här bär nästan emot att skriva till en vän, men:
Tänk på att skitsnack ofta beror på att folk har alldeles, alldeles för lite att göra.
De som mobbar och skvallrar borde ha mer att göra/göra mer.

Maria sa...

z: visst kan det vara så. Samtidigt måste det få finnas tid till att bara snacka, en arbetsplats där folk aldrig småpratar är en dålig sådan. Därför kan jag inte helt hålla med. Men det är när småpratet utvecklas till skitsnack som man är riktigt illa ute.