2006-04-22

v för vendetta

...hette filmen jag var och såg igår kväll.
Enkel synopsis:
England har, efter flertalet stora krig i världen, och ett antal mystiska epidemier på hemmaplan, tagits över av ett konservativt, kristet högerparti under ledning av chancellor Sutner. Det råder konstant utegångsförbud, Koranen är förbjuden och homosexuella spåras upp och fängslas/"försvinner". Sutners närmaste man är den vidrige polischefen (eller rättare sagt hemliga polisen) Creedy, vars hantlangare "the fingermen" sätter skräck i hela London.
En ung kvinna (spelad av Natalie POrtman) hamnar i deras våld, men räddas av en man i Guy Fawkes mask (vem?) och på olika sätt blir hon insyltad i hans personliga vendetta mot Sutner och en massa andra.
Filmen är baserad på serieromanen V for Vendetta av Alan Moore och David Lloyd.

Omdöme då:
En riktigt snygg film, väl filmad och ljussatt.
Inte något för högstadieklassen, då språket är synnerligen avancerat på sina ställen (skönt för oss andra som kan tröttna på bebisnivån i en del andra storfilmer).
Temat är riktigt aktuellt - vad är terrorism, var är vi på väg?
Moraliskt sett är det inga större problem att ha invändningar: V (som hämnaren kallas) skyr inga medel för att nå sitt mål, men jag tycker att den överhängande frågan om vilka drivkrafter som börjat härska idag, och eventuellt kommer ha makten i morgon, är den riktigt relevanta.

Jag gillade V för Vendetta. En riktigt bra film med budskap, men trots det inte endimensionell. Fast ska du på romantisk date, kanske en annan film är förstavalet (om du inte ska förföra en vänsteraktivist så klart!).

1 kommentar:

Vonkis sa...

Eller vill ha en ursäkt att hålla handen...

Det där lät ju bra, ska kolla om det är någon som hänger på.