Premiär! Recept på prästflickans blogg! Detta blev den rätt så improviserade middagen idag, och jisses vad gott det blev! Framförallt om man, som jag, gillar lite syrliga smaker.
Ta två kycklingfiléer av det större slaget (allra helst sådana som tillhört fåglar som fått ha det bra under sitt liv). Marinera i en kryddblandning bestående av: en deciliter olivolja, ungefär en msk mald torkad ingefära, en msk kanel, en msk paprika, en msk torkad mald koriander, en halv msk gurkmeja, en halv msk spiskummin, ett kryddmått cayennepeppar, ett kryddmått nejlika, och så mycket grovmalen svartpeppar du har lust med. Om du har saffran hemma gör den sig finfint i marinaden också, och krossad vitlök är ju i stort sett aldrig fel. Låt i alla fall alltihop gosa ihop sig i en timme, antingen i en plastpåse eller i en övertäckt skål.
Bryn sedan kycklingen i en stekpanna. Dela sedan filéerna i tre-fyra bitar vardera, och lägg över i en stekgryta (helst en gammal fin järngryta). Ner i stekpannan lägger du istället två citroner med skal och allt (ekologiska är bra, man slipper skrubba skalet lika mycket då, dessutom är de godare, på alla sätt), delade i åtta delar var (alltså halva klyftor). Bryn dem så att de får lite stekyta, sen lägger du över dem också i stekgrytan.
Efter detta bryner du en strimlad jättestor gul lök (eller två mindre) och en likaledes strimlad röd paprika (för att det blir så fint med det röda). I med dem i grytan.
Ta sedan en burk oliver (ICA har en bra olivblandning som är ekologisk), låt dem rinna av och släng ner i grytan. På med 3-4 deciliter buljong (jag använder ekologisk grönsaksbuljong, men det funkar säkert alldeles utmärkt med kycklingbuljong också).
Låt alltihop få puttra under lock ca 40 minuter eller så. Smaka av då och då. Salta inte, oliverna ger alldeles tillräcklig sälta.
När det doftar alldeles oemotståndligt och tiden nästan har gått kan du reda (om du bryr dig om sådant finlir) med en halv msk Maizena i en dl vatten. Låt koka upp igen och servera.
Tillsammans med bulgur eller couscous och gärna någon mumsig grönsak (vi är helt haricots verts-frälsta) blir detta en bra söndagsmiddag. Med något glas rött vin (rätt fruktigt, annars dödar syran i grytan vinet) blir det en fest!
8 kommentarer:
Alltså, det där ska jag absolut testa men lite undrar jag allt, ungefär hur mycket är "en burk" oliver? Decilitrar? Litrar? Och vill man ha svarta eller gröna?
så många du har lust med, och vilken sort du gillar. de är lika salta, och det är sältan man vill åt (jag använda ICAS Ekologiska blandade oliver, en burk på 370 gram varav typ 200 gram oliver)
Du är nominerad
aahhh vad gott det later systra mi!! ska testa safort jag kommer hem =) massa pussar
Ja.
Nu har jag testat.
Jag rundade av citronen med lite honung och en näve russin.
Gott, men lite för syrligt för min smak. Jag ska testa igen, men då med ett par apelsiner istället...
Men det är ju det syrliga som är mums! Jaja, smaken är som ... fast det är viktigt att bryna de små gula rackarna ordentligt, så de drar åt det söta hållet.
Blir inte russinen lätt lite soggiga? Jag gillar russin, men inte när de sväller och blir mjuka...hur länge hade du i dem?
Syrligt är gott, men jag tyckte det blev lite för syrligt, bara. Jag kan ha brynt dem för fegt, jag är inte så erfaren inom citronstekarbranschen! (Det var just den lilla bisarra detaljen som gjorde mig nyfiken på grytan, för övrigt!)
Russinen gick bara med några minuter på slutet men de hann mjukna - men det gör inte mig något :)
Nu har jag gjort grytan med apelsin, med hela kardemummakapslar och kanelstång och det blev helt enkelt farligt gott!!
Skicka en kommentar