2006-01-16

go (moderately) west

Kurser jag vill gå. Anglikanska kyrkan-kursen kommer så himla bra! Veckan efter konfirmationerna, två veckor efter påsk. Snacka om att jag kommer behöva lite "bra-för-bara-mig-påfyllnad". Och i Church of England skulle jag definitivt kunna tänka mig jobba ett tag.

10 kommentarer:

Z sa...

Det får man visst bara om man i Sverige är vigd av en manlig biskop.

(Är jag ute och cyklar?)

Maria sa...

Nejdå, du cyklar inte. Eftersom engelska kyrkan (än så länge) inte har kvinnliga biskopar, accepterar de inte heller präster som är vigda av dylika. Tur för mig då att jag är vigd av en karl *ler*

Z sa...

Men känns inte det lite sunkigt?
(Själv är jag katolik och jag saknar kvinnliga präster)

Maria sa...

Visst gör det det, personligen tycker jag att den logiska kullerbyttan i att kunna ha kvinnliga präster men inte biskopar är magnifik. Samtidigt måste man ju respektera andra kyrkors ordningar.
Men Church of England är på väg, frågan tas upp på Lambeth varje år, och om jag inte har helt fel har det nu kommit en kyrklig utredning med någon slags förslag på hur det skulle kunna gå till. Inom den anglikanska gemenskapen finns det ju dock såväl kyrkor som har kvinnliga biskopar (främst bland dem kan väl ECUSA, episkopalerna i USA, anses vara) som de som aldrig kommer göra det (till exempel den nigerianska kyrkan under ledning av biskop Akinola). Är du intresserad, kolla in http://www.thinkinganglicans.org/

Sedan angående romerska katolska kyrkan tycker jag att det är synd att påven inte ens är beredd att diskutera saken, det är liksom bara ett absolut nej, och det ska de miljontals katoliker runt omkring i världen som gärna skulle se kvinnliga präster (och som kanske redan har en kvinnlig katolsk präst bland sig, i hemlighet) nöja sig med. Trist. Men tiden kanske kommer till Rom också så småningom *ler*

Z sa...

Jag kände förut en tjej som hette Maria som skulle bli präst.

Minns en diskussion vi hade om filmen Starship Troopers, där hon kallade silikonförsedda huvudrollsinnehavaren för "plastic padding-bruden". Kul.

Om du är Expert (upphöjt till 10) på Trivial pursuit (och kan berätta anekdoter om varje svar) och har ett efternamn som börjar på B........

Maria sa...

*asg* mm, det skulle kunna passa in på mig, åtminstone då... var denna maria i lund, och i så fall, vem är du?

Z sa...

Själv heter jag Cecilia och mitt efternamn börjar också på B.

Ja, Maria var i Lund tillsammans med sin dåvarande pojkvän, nuvarande man. Jag var på deras bröllop i Klosterkyrkan år 2000.
Det enda bröllop jag någonsin gråtit på, förutom mitt eget.

Klosterkyrkan är vacker.
Två roliga individer fick varann.
Vackert orgelspel.
Perfekt sound.

Japp, glädjetårar.

Maria sa...

Aha, jo, du har säkerligen rätt (även om det var 1999 och inte 2000, för övrigt bröllopsdag idag), nog var det en Cecilia med efternamn på B på det bröllopet. Vad kul!

Z sa...

Skyller ifrån mig:
Jag frågade Björn var ni bodde men han visste inte. Det var därför ni inte fick inbjudan. Jag trodde ni bodde i Uppsala/Umeå/Stockholm, kommer inte ihåg.

"plastic-padding-brud" är ett kärt citat.

Just det ja. Det var dans efteråt på Kallbadhusbryggan på Ribersborg. Underbart.

Konstigt att jag listade ut detta med din blogg. Kanske kände jag igen språket på något sätt? Men var orolig att jag hade fel ett tag: Frågade om din header image var från Lunds Domkyrka och du skrev något i stil med: "Jo, just det, det är den kanske"
"Hm, då har kanske inte denna kvinna bott i Lund, tänkte jag."

Men hej vad jag nös mig, för det verkar vara DU , som är du...öh...

Minns nu spelföreningen HEX med tidningen Hexpressen, delvis producerad av Jonas Birgersson?
Han nämns i mitt inlägg om
William av Ockham
http://enklabloggen.blogspot.com/2007/07/william-av-ockham.html

Maria sa...

*ler* ja, då verkar vi ju ha koll! Visst bodde vi i Stockholm (i sex år, efter ett år i Luleå), men nu är vi tillbaka i södern.
Om jag var luddig om bilder, var det för att det inte är jag som har tagit den, men visst är den från kryptan! Där har man ju varit en och annan gång :o)