2007-09-23

darrar lite

Idag var jag en hårsmån från döden. Ironiskt, när jag just predikat om den. Jag var på väg hem, och skulle svänga in på cykelvägen via en rätt så trafikerad korsning. Kollade åt sidan, kollade bakåt, väntade tills de bilar som skulle svänga hade gjort det, kollade igen, började svänga. Då ser jag hur en bil kommer bakifrån i hög fart, rakt mot mig. Den hade inte varit där några sekunder tidigare, det gick väldigt snabbt. Antar att han ville skynda sig så att han inte skulle behöva stanna för rött. Jag fick panik, visste inte om jag borde bromsa direkt eller satsa på att hinna över. Till slut stannade jag mellan filerna, och stirrade vildögt mot bilen som närmade sig snabbt. Killen som körde, i tjugoårsåldern, stannade till bara en halvmeter bakom, och stack ut huvudet genom det öppna fönstret. Flinade, och sade "Chilla!", och sedan gasade han igen.

Jag tappade målföret helt. Darrande tog jag mig över gatan, och först då blev jag riktigt, riktigt arg. Tur för den idioten att jag inte hade sinnesnärvaro nog att ta registreringsnumret. Sedan cyklade jag långsamt, långsamt hem.

3 kommentarer:

Jeez sa...

Läskigt. Både händelsen i sig och att killen ifråga överhuvudtaget har körkort...

Jämtlandstösen sa...

Ja, det är läskigt. Jag höll på att köra på en älg en gång på väg hem sent en kväll från jobbet. Jag såg den i ögonvrån, att den var på väg ut i vägbanan och jag skulle aldrig hunnit stanna, men som genom ett under kändes det, vände den plötslig om in bland träden igen. Jag stannade vid vägkanten och satt och darrade ett tag, rejält skakig, innan jag körde vidare.
I helgen har det varit en olycka med dödlig utgång här där jag bor, två unga killar gick bort. Det känns så sorgligt. Farten dödar, och det gäller att hålla tillåtna hastigheten, hur tråkigt det än kan låta.

Maria sa...

Jämtlandstösen: Visst är det så. Hörde en läskig konversation på bussen för ett tag sen, då en tonårig kille frågade sin lärare (?) hur snabbt hon brukade köra, och när läraren då svarade att hon brukade hålla hastigheten, trodde han inte på henne. När hon sedan insisterade, flabbade han bara lite nedlåtande, och jag tänkte i mitt stilla sinne att han borde aldrig få körkort. Det är tufft att köra snabbt, tyvärr, och det dödar så många varje år. Usch.

Och vilken tur, nej, änglavakt, med den där älgen! Jag har bott i Norrbotten, jag vet hur farligt det är.