2007-08-28

skrynkliga fingrar

Jag döper och döper och döper. Det är härligt! Den här sommaren har för övrigt varit helt konstig: jag har haft massor av dop, inga vigslar och knappt några begravningar. Men i kyrkan i söndags läste vi upp 15 nygifta, så någon måste ju viga så att svetten lackar, det är bara inte jag.

Idag har jag haft ett dopsamtal, och i eftermiddag ska jag ha ett till. Jagt tror inte att folk vet hur mycket tid som går åt i en prästtjänst till just sådana möten med människor, och just de mötena är så oerhört viktiga. Att skapa trygghet och lugn hos en familj, oavsett om de ska välkomna ett litet pyre eller ta farväl av en kär, är en förmån och gåva, och samtidigt emellanåt så svårt. Och ibland blir mötena krystade och korta, eller bara tysta, och ibland tar de två-tre timmar av prat, skratt och blodigaste allvar. Vilket häftigt jobb jag har!

6 kommentarer:

naima sa...

Skulle väl vara vi på landet då, som viger och viger! Har haft 16 st juni-aug TROTS 4 veckor semester... PUH.

Maria sa...

*ler* tack för det då! Snart är säsongen över, då är det vigsel-pusta-ut-dax även för er, antar jag.

AK sa...

Vad bra att ni läser upp namnen på vigda. Jaf önskar att kyrkan ska börja med att läsa upp namnen på de som döpts - varför inte sätta fokus (också) på de som kommit in i församlingen, inte bara de som lämnat den genom dödsfall.

Maria sa...

Vi läser upp döpta, vigda och döda. Men vi tänder ljus för de döda, vilket jag tycker att vi också borde göra för de döpta.

Däremot är det alltid lika kul varje gång de döpta är fler än de döda, vilket blir oftare och oftare. Härligt!

Cecilia N sa...

Vi läser upp döpta, vigda och döda och tänder ljus för döpta och döda.

De döda nämns med alla sina förnamn och sin ålder i hela år.

De döpta nämns tyvärr bara med sitt tilltalsnamn. Det tycker jag är lite futtigt.
Och jag tycker att alla de där dagarna sen senaste födelsedagen också skulle kunna nämnas. De "hinner" ju det i andra församlingar.

Maria sa...

Cecilia: Hm, jag gillar inte riktigt det där med månader och dagar, men det hänger nog ihop med att jag faktiskt inte är helt övertygad om syftet med uppläsningen. Ofta görs det inom förbönens ram, men effekten blir lite av kungörelse ändå. Om man har med alla månader och dagar tror jag (men jag kan ha fel) att den effekten förstärks.
Däremot håller jag med om att alla namnen på de döpta ska med, det är viktigt.