2007-08-04

veta bäst

Det bara slog mig.
En del föräldrar är våldsamt upprörda över att staten lägger sig i deras barnuppfostran med lagar om t.ex. barnaga, bältestvång i bil, föräldraledigt eller vad det nu kan vara. Och visst, i en perfekt värld hade ingen av dessa lagar behövts. I en perfekt värld hade alla föräldrar varit kloka och hänsynsfulla, alla barn lydiga men samtidigt vetgiriga osv osv. Men vår värld är inte perfekt.
Eftersom vi inte kan kontrollera vem som ska få skaffa barn (utom vad gäller adoptioner) måste följaktligen staten, för barnens skull, kringgärda familjer och föräldrar med massor med lagar och regler, för att i möjligaste mån skydda barnen från eventuellt dåliga familjer de aldrig bett om att bli födda in i. Bra familjer behöver inte bli så gräsligt upprörda över detta, eftersom det handlar om att möjliggöra för de svagaste och mest skyddslösa att överleva. Ibland misslyckas staten, dessvärre, men ganska ofta räddas barn från föräldrar som inte förtjänar att ha barn. Och det är gott.

3 kommentarer:

Per Westberg sa...

Bra

Hosanna sa...

...fast inte tillräckligt ofta, dessvärre.

Tackar f ö för tipset om toasits till min väninna med kall rumpa. Äler*

Maria sa...

hosanna: mm, visst kunde det vara oftare, tycker man när man tvingas se elände. Det är svårt att balansera mellan ingrepp och integritet. Usch. Tur inte jag behöver ta dylika beslut.

Vassego för tipset, visst är den ljuvlig!