2007-07-22

festlig och konfliktfylld lördag

Igår kom vänner från gamla byn på besök. Härligt att träffa dem igen, just de grannarna har vi saknat en hel del. Barnen lekte och lekte, vi vuxna pratade och pratade. Mysigt med människor som man egentligen inte har känt så länge med verkligen trivs med.

På kvällen lämnade vi barnet hemma i sin mosters ömma vård. De lekte, läste, gick ut på festivalen. Moster skämde bort sitt enda syskonbarn rejält, och barnet trivdes förstås som fisken i vattnet.

Vi å andra sidan gick på fest i Ystad. Den var väl helt ok, men oerhört hetsiga diskussioner om ämnen som vi verkligen inte kommer överens om, eller någonsin kommer komma överens om, präglade kvällen. Rätt så kul egentligen, men stämningen blev lite hätsk tidvis. Det jobbiga med dylika diskussioner (just den här var om politiska ideologier) är att minst hälften av vad det man diskuterar handlar om vad man tillskriver den andra för åsikter, snarare än vilka åsikter den personen verkligen har.
Vi blev således "kommunisterna", som skulle liksom ställas till svars för alla brott Stalin och Pol Pot någonsin gjort, medan vi kämpade för att få igenom
1. att vi inte är kommunister och
2. att det inte går att jämföra nazism och kommunism enbart genom att "räkna kroppar" och att i så fall ska man ta sig en allvarlig titt på religioner och ekonomiska ideologier som kapitalism eller neo-liberalism också.
Vi misslyckades, men å andra sidan lyckades inte de andra övertyga oss heller ;o)

Inga kommentarer: