2007-07-09

skolval - vilken pina!

Dottern fyller fyra i höst. Det innebär att det bara är två år kvar tills hon börjar i förskoleklass, vilket i sin tur innebär att det, usch och fy, faktiskt börjar bli dags att faktiskt tänka på vilken skola hon ska gå på.
Två år tidigare! Huvva. Hur ska vi veta vad som kommer passa henne då? Men det är bara att inse att det är så här det är. Tur vi inte är hysteriskt statusmedvetna och bor i Stockholm (längre) då hade vi väl varit igång med detta för, eh, fyra år sedan...

Nåja. Vi surfar runt på skolornas hemsidor, och det tar inte lång tid innan ett mönster utkristallerar sig: språk och hälsa, språk och hälsa, språk och hälsa. Tror inte jag har sett en enda skolhemsida som inte har betonat hur just den skolan jobbar med den inriktningen. Men ärligt, visst är det superviktigt med språket och hälsan, men nog måste det finnas annat som också är viktigt? Matte, tilll exempel, eller vetenskap, eller färg och form. Några berättar hur de använder sig av kulturutbudet, men vad betyder det? Att de går på skolteater en gång om året, eller?

Och mest stör jag mig, internetberoende som jag är, på att många av dem inte ens lägger ner arbete på att fixa en egen hemsida, utan nöjer sig med Malmö stads rätt trista, och framförallt begränsade, format. Dessutom fyller de sina korta sidor med klyschor i stil med "Här vill vi att varje elev ska kunna minnas att den har lärt sig något nytt under dagen" (ja, det får vi väl verkligen hoppas!) eller "Vi tycker att demokrati och medinflytande är viktigt (och vem tycker inte det?), därför har vi elevråd" (va? wow! så nytt och originellt!).

Men vi har hittat några som verkar rätt bra. Nästa steg - frågvisa mail och besök.

Inga kommentarer: